Już 14 lutego turyści zobaczą Książ jakiego nie znali, zamek z czasów Hochbergów. Rezydencję wypełnioną dziełami sztuki, otoczoną kwitnącymi ogrodami, po której krzątało się ponad 300 służących. To Książ utracony na skutek I i II wojny światowej, a dzięki wystawie „Książ od kuchni” – odzyskany.
W okresie wojennym i powojennym zamek został zdewastowany i rozkradziony. Tym bardziej fascynuje to, jakim był za czasów, gdy władała nim jedna z najpotężniejszych i najbogatszych rodzin na Śląsku. Przewodnicy prześcigają się w opowieściach o majestatycznym Książu, odwiedzanym przez koronowane głowy Europy. Do tej pory były to jednak tylko opowieści. Wszystko zmieni się niebawem, bo już 14 lutego 2017, gdy odwiedzający nie tylko o świetności zamku usłyszą, ale również ją zobaczą – na dawnych fotografiach, wykonanych przez samego Louisa Hardouina, nadwornego kucharza Hochbergów w latach 1909- 1926. To właśnie dzięki niezwykłej pasji tego mistrza sztuki kulinarnej odzyskaliśmy tak ważny fragment z historii Książa. Wykonywane przez niego zdjęcia to nie prosta rejestracja otaczającej go rzeczywistości, to emocjonalny przekaz osobowości interesującej i zajmującej ważną pozycję na dworze Hochbergów, która bardzo aktywnie w tej rzeczywistości uczestniczyła i ją współtworzyła. „Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie. Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, strażaków, rolników i zarządców... Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku” – opisuje Beata Lejman, autorka scenariusza wystawy. Wystawa była planowana od ubiegłego roku. Od czasu, gdy 12 marca ówczesny Prezes Zamku Książ, Prezes Fundacji Księżnej Daisy i reporter Radia Wrocław, wyruszyli w podróż do Kanady. W tym odległym kraju bowiem zachował się tak duży fragment dziejów nie tylko Książa, ale także Pszczyny, zdjęcia z Krakowa, Karkonoszy, a nawet Nicei, Francji, Rzymu. Fotografie te cudem ocalały w zbiorach rodzinnych wnuczki Louisa Hardouina, Jean Wessel, która swój niezwykły spadek po dziadku przekazała Wałbrzychowi. Spośród ponad 1500 zdjęć, około 200 zostało wybranych do stworzenia stałej wystawy w Apartamentach Daisy (sale na drugim piętrze od północy) p.t. „Książ od kuchni”. Niespodzianką będzie możliwość skorzystania w ramach ekspozycji z sześciu stanowisk stereoskopowych pozwalających na trójwymiarowe oglądanie zdjęć. Ze względu na mnogość tematyczną fotografii wystawa podzielona została na trzy części: Sala I – „Zamek, Ziemia, Zieleń, Zwierzęta” (Książ i otaczająca go przyroda), Sala II (dawna sypialnia Daisy) – „Hochbergowie i ich dwór” (życie codzienne książęcej rodziny i pracowników zamku), Sala III – „Album Rodzinny Hardouinów” (losy głównego bohatera i jego najbliższych). Ekspozycję wzbogaci wiersz, który napisał Louis do żony z obozu w Holzminden, gdzie podejrzany o szpiegostwo francuski kucharz, był internowany w trakcie I wojny światowej. W korytarzu prowadzącym do Apartamentów Daisy przedstawiona zostanie w nowoczesnej aranżacji biografia tej niepokornej Księżnej, ostatniej Pani na zamku. Wystawie towarzyszy album, w którym zamieszczonych zostało znacznie więcej zdjęć z opisami oraz interesujące eseje na temat Louisa Hardouina, jego związanych z Książem losów oraz historii odnalezienia bezcennych zdjęć . Dzięki wystawie, która przeniesie nas wehikułem czasu w pierwsze dziesięciolecia ubiegłego wieku, zamek stanie się na nowo Książem z czasów Hochbergów. Wraz z otwarciem wystawy rozpocznie się nowy okres w dziejach zamku, odtąd najbogatszego w dokumentację fotograficzną w całej Polsce. Wstęp na wystawę "Książ od kuchni" jest w cenie zwiedzania zamku (wystawa nie jest biletowana dodatkowo). Wystawę można zwiedzać w godzinach otwarcia zamku.
Na wyjątkową podróż po surrealistycznym malarstwie zabierze nas Marcin Damasiewicz. Wernisaż wystawy już 5 stycznia o godzinie 18.oo w Galerii na Piętrze w Starej Kopalni. Wstęp jest bezpłatny.
czytaj więcejJak ten czas szybko leci….trudno uwierzyć, że nasza Królowa Trójgarbu (mamy nadzieje, że w pełni zgadzacie się z tym określeniem) kończy za kilka dni 5 lat. Z tej okazji organizujemy Rajd Masywem Trójgarbu, aby świętować z naszą Jubilatką.
czytaj więcejW tym roku Stowarzyszenie Miłośników Jedliny-Zdroju obchodzi jubileusz 20-lecia swojego istnienia. To najaktywniejsza organizacja społeczno-kulturalna w mieście.
czytaj więcejZnamy już wygląd romantycznej ruiny na wzgórzu Grodziszcze (396 m n.p.m.) w Bożkowie po planowanej odbudowie. Projekt wykonało Studio Ambient Piotr Gara z Gliwic.
czytaj więcejZgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, 27 listopada 2023 r., w bielawskim Parku Miejskim, w sąsiedztwie placu zabaw i siłowni plenerowej, rozpoczęto budowę sezonowego lodowiska plenerowego. Już niebawem będzie można szaleć na łyżwach! Zima przybyła w tym roku wyjątkowo wcześnie, wygląda na to, że warunki będą sprzyjające.
czytaj więcej